NEFES ENERJİ TEKNİKLERİ EĞİTİMİ



Hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olay solunumdur. Uyumadan, yemek yemeden ya da su içmeden günlerce yaşanabilirken; birkaç dakikalığına da olsa nefes alıp vermeden hayatta kalmak mümkün değildir. Nefes alıp verme, çoğu zaman yapılan sıradan bir aktivite gibi görünmektedir fakat doğru nefes almak sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarındandır.

Doğru nefes alıp verememek, tüm organlarımıza oksijen taşınmasını sağlayan kalbimizin iş yükünü artırır. Kan basıncının hızla yükselmesi, stresle başa çıkamama, nefes darlığı, korku gibi şikayetlerin yanında birçok hastalığın da oluşumunu hızlandırır.  Diğer bir taraftan doğru nefes alıp vermenin de pek çok yararı vardır. Örneğin kalp ritminin düzelmesiyle  birlikte kan basıncının düşmesi, dolaşımın hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ile rahatlıkla baş edebilme ve uykunun düzene girmesi ilk akla gelenlerdir.

Beynin diğer organlara oranla daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Yeterli oksijen almazsa zihinsel bulanıklık, negatif düşünce, depresyon ve ardından işitme ve görme bozuklukları başlar. Yaşlılar ve damar tıkanıklığı olanlar beyinlerine yeterli oksijen gitmediğinden genellikle negatif ve depresif olur. Akut bir dolaşım bozukluğunun kalbe giden oksijeni durdurması kalp krizi, beyne giden oksijeni durdurması da beyin kanamasına yol açar. Yetersiz oksijen almanın yaratabileceği rahatsızlık ve hastalıkların listesi uzun: netice olarak oksijen "kaliteli ve sağlıklı" bir yaşam için çok önemli ve gerekli!

Özellikle oturarak çalışan insanların sürekli yorgun hissetmeleri, sinirli ve verimsiz olmalarının ana sebeplerinden biri yetersiz oksijendir. Uyku düzenlerinde de sorun yaşarlar ve bu nedenle güne kötü başlarlar. Kısır döngüde, bağışıklık sistemleri de zayıflar ve sorunlar artarak devam eder. Doğru nefes almak tüm bu sorunları ortadan kaldırabileceği ve dolayısıyla hayat kalitesiyle paralel olarak başarıyı da artıracağı için önemlidir.

Canlılık ve gençliğin ana sırlarından biri temiz kan dolaşımıdır. Bunu elde etmenin en kolay yolu da soluduğumuz havada saklıdır. Doğru nefes alarak vücudun tüm organlarının doğru beslenmesini sağlayacak ve verimlilik sürelerini artıracak; bu arada daha sağlıklı bir cilde de kavuşacaksınız. Kısaca doğru nefes almak, gençleşme sürecinizi başlatacaktır.

Evet, seçim bizim elimizde.  Yaşamımıza; sevgiyi, neşeyi ve bolluğu davet edebiliriz!

Meta Nefes Tekniğini kullanarak: 
Tam, derin, bağlantılı açık nefes almayı ve bize katacaklarını deneyimleyebilir, stresten kurtulabilir, kendimizi ve ilişkilerimizi dönüştürebilir, şifalandırabilir, hayatımızı dolu dolu ve neşe içinde yaşayabilir, ruhumuzla kişisel bağlantılar kurabiliriz. 
Tüm bunların yanı sıra kazanacağımız sıra dışı beceriler.


Meta Nefes Eğitimi,  kendi nefesimizi ve hayatımızı dönüştürmeye odaklanmamızı sağlar ve bunu yapmak isteyen herkese açıktır.  Bu çalışmayla bir haftadan kısa bir sürede nefesi, güçlü ve kalıcı bir kişisel dönüşüm için nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.  Eğitim süresince nefesimizin denetimini elimize alacağız ve bunun yaşamımızın denetimiyle ne kadar doğrudan bağlantılı olduğunu deneyimleyeceğiz.  Nefesle çalışmanın pek çok farklı ve faydalı yöntemiyle tanışıp onları günlük hayatımızın vazgeçilmez keyifleri haline getireceğiz. 
Bunun yanı sıra, tüm sosyal kalıpların kırıldığı, şefkatin ve kabullenmenin öne çıktığı bu eğitim, uzun ömürlü sıkı dostlukların kurulmasına da zemin oluşturacak! 

Kişisel Meta Nefes Eğitimleri şu an yeryüzünde bulunan en güçlü kişisel gelişim metotlarından biri.

Kişisel Meta Nefes Eğitimleri 9 yılı aşkın süredir binlerce insanın yaşamına enerji, canlılık, sevgi, güç ve her şeyden önemlisi mistik, mental ve fiziksel sağlık olarak geri döndü!

Nefes yaşam ve aşk demek! Nefes olmadan yaşam da yok, Aşk da yok!
Çok basit ve gerçek. Bu dünyadaki yaşamımız ilk ve son nefesimiz arasında oluşuyor. Ondan öncesinde ve sonrasında ne olduğu ise araştırmaya açık, hala gizemli, egzotik ve otantik bir konu. Bizler nefes sayesinde yaşamımızı ve kendimizi her yönden iyileştirebilir, güzelleştirebiliriz.

Bu dünyada yaşayan insanları 90% ı nefes alma kapasitelerinin 30% unu kullanıyor.
Kabullenmesi zor ve dikkat edilmesi gereken bir gerçek! Nefesimizi ciddiye almıyoruz. Hatta nefessizliğimizi bile kaideye almıyoruz, bu daha da ciddi bir durum. Bedenimizi oluşturan hücrelerin tamamı oksijen bazlı. Ve biz tam ve açık bir nefese sahip olmadan bedenimize ihtiyacımız olan oksijenin tamamını sağlayamıyoruz. Kişisel Meta Nefes Eğitimleri içerisinde 12 tam nefes seansı yapıyoruz. Bu seanslar sayesinde nefesimiz tamamen açılıyor, bağlantılı, doğal ve aktif şekilde ruhumuzdan atmosferik akmaya başlıyor, buda bize sağlık, enerji, canlılık, neşe ve huzur olarak geri dönüyor.  

Tüm negatif düşünceler ve bastırılmış duygular, hücre kompleksi olarak bilinçaltımızda olumsuz enerjiler olarak kaydediliyor. Yaşam kaynağımızı ve kalitemizi ancak nefes sayesinde bağlantılı duruma getirebiliyor ve yaşam enerjimizi ancak nefes sayesinde dengeleyebiliyor ve yaşatabiliyoruz.


Açık ve çok güzel bir gerçek. Tüm Doğu ve Batı dinlerinde, tüm öğretilerde ve spiritüal yaşam biçimlerinde nefes Allah a ve O nun sonsuz kudretine bağlanabilmenin en direk ve güçlü aracı olmuştur. Nefese HU zikriyle Bir ses bin NEFES Hindistan da prana, Kızılderililer büyükbabanın nefesi derken Biz müslümanlar ise HU demekteyiz. Nefesimizi açtığımızda ve nefesimizin soluk sesleriyle tüm evrene bir ahenkle can olarak merhaba deriz, Merhaba... Merhaba... Merhaba de güzel insan duy beni; Merhaba de şahdamarım ol benim HU ALLAH Nefes zikri, tüm evrenle barışık olarak yaşayan farklı enerji varlıklarıyla bütünleşik şekliyle kanalize olmaya başlar. Bu durumda iken sanki biz değil içimizdeki bir nur, bir kudret, bir güç bize nefes aldırıyormuş gibi bir his uyandırmaya başlar. Bu aktif durumda yüksek bilinç frekansları ile bağlantıya geçmemiz kolaylaşır ve eğer bu yüksek frekansa tamamen teslim olabilirsek mistik bir tecrübe yaşamamız ve telepatik yönden, rahatsızlığımız ne olursa olsun şifa bulmamız mümkündür. Hasta ruhların ilacı, anti-depresanlar değil sadece ve sadece NUR dur. NURDA NEFESTİR, DOĞRU NEFES ALMAYI BİLEN İNSAN RUHUYLA BÜTÜNLEŞEREK, BİRLEŞİR. BİRLEŞEN RUHLAR, BEDENDEN MUAF VE ÖLÜMSÜZDÜR.

Allah, göklerin ve yerin nurudur. Onun nuru, içinde kandil bulunan bir kandil yuvası gibidir. Kandil cam içindedir. Cam da sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır. Ne tam doğuda, ne de tam batıda olan mübarek bir zeytin ağacının yağıyla tutuşturulur. Yağ, neredeyse ateş değmeden bile tutuşup ışık verecek kadar saf ve parlaktır. Bu, nur üstüne nurdur. Allah, dilediğini nuruna kavuşturur. Allah, insanlara misaller verir, Allah, her şeyi çok iyi bilendir. Nur süresi/35.ayet

Meta Nefes Eğitimleri evrenin mucize kanunlarını kullanarak günlük yaşamımızda bile daha yüksek farkındalığı tadabilmemizi, aldığımız her nefeste Allah ın inancımıza yol gösterdiği yüksek kudret ve nuru ruhumuzda hissedebilmemizi sağlayacak şekilde Metafizik uzmanı ve Psikanalist-Yazar Gökhan Hani tarafından geliştirilmiştir.

Nefesin Yararları: İçte ve dışta sağlık...
Doğumumuzdan itibaren, kendimizi duygusal travmalardan koruyabilmek için, kesik kesik ve düzensiz nefes alarak bir korunma mekanizması oluştururuz. Duygularımızı ifade edemediğimiz veya onları bilinçsizce bastırdığımız zamanlarda, bedenimizde ve ruhumuzda, bu korunma mekanizması nedeni ile kronik gerginlikler oluşur. Aslında her duygu, Yıllar önce kanıtlandığı gibi, evrensel bir enerji şekli olarak da tüm hastalıklara çok iyi gelmektedir.

Güven ve sevgi içinde bir yaşamı kim istemez ki!
Güvensizlik duygusu genellikle, hiçbir zaman yeteri kadar olmaması veya kendini değersiz hissetme yani, ihtiyacımız olanı hiçbir zaman alamayacağımız düşüncelerinden kaynaklanıyor. Meta Nefes Enerji Eğitimi kendimizi, bedenimizin ve nefesimizin, dolayısıyla hayatın akışına özgürce mavi derinliklere bırakabilmesini sağladığı için, bu sınırlayıcı düşüncelerden de kurtulmamızı sağlıyor. Böylece, bizi sabote eden düşüncelerden arınmayı ve alışkanlık haline getirilmiş empotik fenomenleri düşünce sistem form kalıplarından bizleri kurtarıyor.

YAŞANAN VE YAŞATILAN BU DÜNYA DA EN GÜZEL MUTLULUK KİŞİNİN KENDİ RUHUNU BULMASI İÇİN KARANLIK ZİNDANLARDA OLSA BİLE SERBEST NEFES ALMAYI ENGELLEYİCİ TÜM NEDENLERİ İNADINA İNADINA KIRMAYA ÇALIŞMAKTIR. RUHU ÖZGÜR OLMADAN, YÜRÜYEN BEDENİNİN AYAK İZLERİNİ GÖRÜPTE BEN ÖZGÜRÜM DİYENLER, ASIL KÖLELERİN KENDİLERİ OLDUĞUNA İNANMAZLAR. İHANETİN VE TESLİMİYETİN BAYRAĞINI TAŞIYAN KALPLERE DE GELİNCE SAKIN SAKIN UNUTMAYIN! ÖYLE RUHLAR VARDIR Kİ! BEDENİ OLMADAN BİLE BU DÜNYADA YAŞAMAYI BİLİRLER.

Çok iyi İnsan İlişkileri...
Düşünce ve davranışlarınızı, hiç durmadan kontrol etmeye çalışan biriyle ilişkiniz oldu mu? Çoğu zaman, sevilebilmenin tek yolunun diğer insanları kontrol etmekten geçtiğini; onların duygu, düşünce ve davranışlarını kontrol edebilirsek güvende olabileceğimizi düşünürüz. Meta Nefes Enerji Eğitimi sayesinde ulaştığımız farkındalık noktası ve ruhumuza sağladığı bağlantı, insan ilişkilerine de farklı bir perspektif getirir. Farkındalığımız, bize ihtiyacımız olan tüm sevginin, zaten her zaman orada olduğunu, istediğimiz her an ona sahip olabileceğimizi görebilmemizi sağlar. Daha önce sorduğumuz Senden ne kadar sevgi alabilirim? sorusu, yerini Sana ne kadar sevgi vermeme izin verirsin? sorusuna bırakır.
Her seviyede güç En iyi atletler, esnek bir beden ve doğru nefesin ne kadar önemli olduğunu anlamasalardı, bu başarıya ulaşamazlardı. Meta Nefes, beynimizi, vücudumuzu ve özellikle de kaslarımızı güçlendirir. Kişi, esnek bir bedeni ve doğru nefesi bir defa tecrübe ettiğinde, bu konuda uzmanlaşabilir.

Yüksek enerji seviyesi ve stressiz bir yaşam
Kendinizi, istediğiniz şeyleri yapmanızı sağlayacak enerjiyi bulamadığınız için, stresli ve sinirli hissettiğiniz oldu mu? Bedenimizin enerji düzeyini yükseltebilmenin tek yolu, bedenimizdeki prana, yani, nefes enerjinizi yükseltmekten geçiyor. Çünkü beden enerjimizin yüzde 70`ini nefes alarak sağlıyoruz. Meta Nefes, bedenimizi esnetiyor ve nefes alma mekanizmamızı düzene sokuyor. Böylelikle, alışkanlıklarımız, kaslarımızı aşırı kullanmamız ve kas dokularımız nedeni ile kısa ve düzensiz olan nefes alma alışkanlığımız düzeliyor; yaşamımız stressiz hale geliyor.

NEFES  ÇALIŞMALARI

2 günlük çalışmamız da tam 12 saatlik Meta Nefes Enerji Eğitimlerine sertifikalı olarak katılalabilirsiniz.

Meta Nefes prosesi evrenin şu ana kadar olan en etkili kişisel iyileştirme metodu. 
Grupla uyumlama ve rahat noktanızın dışına çıkma 
Normal rutininizden, işinizden, hayatınızdan, ailenizden ve arkadaşlarınızdan ayrı geçireceğiniz bu muhteşem 2 gün boyunca size yaşamınızın dışına çıkarak yaşamınıza ve yaşamınız içerisinde nerede yer aldığınıza bakma fırsatı doğuracak. Yaşamınızın gündelik hayatın itiş kakışı olmadan pozitife dönüştürülebilmesi daha kolay. Bir yandan da bu değişimin size tamamen yabancı insanlarla aynı ortamda oluyor olması derinlerde bir güvenlik probleminizi yüzeye çıkartıp özgüven kazanmanızı sağlayacak. Bilin ki her çıkış bir inişten sonra gerçekleşir. Ve bir iniş tek bir nefes, tek bir saniye içerisinde çıkışa dönüşebilir. 

Geçmişinizle barışarak başlayacağız. Daha sonra şimdiyi kabullenişle devam edeceğiz. Son olarak ise geleceği yaratacak gücünüz üzerine konsantre olacağız.

Çok geç kalmadan sizde bu NEFESE ve META NEFES AILESINE KATILIN
SEVGİ IŞIK VE HER DAİM NEŞE VE NEFESLE KALIN
KISITLANMIŞ NEFES MODELİNDEN KURTULMAK
Daha açık ve etkin nefes almayı öğrenip hayatın akışı içinde olabileceğiz
BİLİNÇALTINIZI TEMİZLEMEK
Nefesle olumsuz düşünce kalıplarımızı ve travmalarımızı iyeye  dönüştürüp; sevgi ve neşe ifadelerimizi ortaya çıkaracabileceğiz.
YÜKSEK BENLİGİNİZLE DERİN BAGLANTI KURMAK
Daha yüksek bilinç ve farkındalık seviyelerine ulaşıp kendimizi ruhsal seviyeden ifade edebileceğiz.

Nefes Alma

Nefes, sağlıklı olma ve iyileşmede temel anahtarlardan birisidir ve nefes almadan tam olarak yararlanmak için tüm yeteneklerimizi kullanmamız gerekir. "İnsanlara kendiliğinden iyileşmeye 
ulaşabilmeleri için tek bir şey yapmalarını söylemek zorunda kalsaydınız söyleyeceğiniz şey ne olurdu?" diye sorulsa şu yanıtı vermek gerek. "Nefesinizle çalışın!"

Bazı nefes alma teknikleri

I - Nefes Alma Gözlemi: 
  
Nefes alma sistemlerinden en basit olanı onu gözlemlemek, herhangi bir şekilde etkilemeye çalışmadan nefes alma temponuzu zihninizle izlemekten başka bir adım atmamaktır. Bunu 
sağlamak için;

1) Rahat bir pozisyonda dik, gözleriniz hafif kapalı olarak oturun.

2) Dikkatinizi nefesinize yoğunlaştırın ve mümkünse aşamalar arasındaki değişiklikleri takip ederek, içe çekip dışa vererek nefes temponuzun ritmini izleyin.

Bunun her gün beş dakika boyunca uygulanması yerinde olur. Dikkatinizi nefes temponuzda yoğunlaştırıp onu izlemekten başka bir amacınız olmamalı. Nefesiniz nasıl değişirse değişsin, titreşimler çok küçük olsa bile, onları izlemeye devam edin. Bu temel bir meditasyon biçimi, bir gevşeme yöntemi ve beden ile zihni uyumlaştırmaya başlamanın bir yoludur.

II - Dışa Vererek Başlama: 
  
Nefes alma süreklidir, başı ya da sonu yoktur, ama doğrusu, bir nefesin içe çekerek başladığı, dışa vererek sona erdiği gibi bir düşüncemiz de vardır. Bu yaklaşımı tersine 
çevirmeye çalışalım. Beş dakikalık Nefes Alma Gözlemi`nin sonunda bunu deneyin. Yine, dikkatinizi onu etkilemeye çalışmadan nefes almaya yoğunlaştırın, ama nefesi dışa vermeyi her yeni nefesin başlangıcı olarak deneyin. Bunu sadece bir dakikalığına yapın. Bu şekilde tersine çevrilmiş nefes almanın ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz. Nefes almaya dışa vererek başladığınız zaman, kendinizi nefesinize çok daha yakın hissedip, pasif biçimde izlemektense aktif biçimde onunla iç içe olduğunu düşünebileceksiniz.

Bu yön değişikliğini yapmanın önemli bir psikolojik nedeni var: 
Nefesi dışa vermeyi denetleme potansiyeliniz nefesi içe çekmeyle kıyaslandığında daha fazladır. Çünkü ciğerlerinizden çıkan havayı sıkıştırmak için kaburgalarınız arasındaki iradenizle yönlendirdiğiniz kasları kullanabilirsiniz ve bu kas sistemi havayı içeri çekerken kullanılandan çok daha güçlüdür. Dışarı daha fazla hava verdiğinizde, kendiliğinden içeriye daha fazla hava alırsınız. Solunum, derinleştirmek istenilir bir şeydir ve bunu yapmanın en 
kolay yolu da nefesi dışa vermeyi her ayrı nefesin ilk kısmı olarak düşünmeye başlamak, nefesi içe çekme konusunda hiçbir kaygı duymamaktır. Çin alfabesinde "nefes"in iki parçası vardır; bunların birisi "dışa verme", diğeri ise "içe çekme" anlamına gelir ve dışa verme önce gelmektedir.

III - Kendinizi Nefesinize Bırakma: 
  
Bu egzersiz en iyi biçimde sırt üstü yatarken yapılır, böylece uyurken ya da yeni uyanmış bir halde de denemek isteyebilirsiniz.

1) Gözlerinizi kapatın, kollarınızı vücudunuzun yanında tutun ve dikkatinizi onu etkilemeye çalışmadan nefes almanızda yoğunlaştırın.

2) Şimdi nefesinizi her içeri alışınızda evrenin rüzgârının size doğru estiğini, her dışarı verdiğinizde ise geri çekildiğini hayal edin. Nefesin pasif alıcısı olduğunuzu düşünün. Evrenin nefesi sizin içinize girdikçe, bırakın bu nefes, el ve ayak parmaklarınızın uçlarına kadar vücudunuzun her parçasına nüfuz etsin.

3) Nefesi on defa dışa verip içe çekmeniz süresince algılamanızı durdurmaya çalışın. Bu işlemi günde bir defa yapın.

IV - Gevşeme Nefesi: 
  
Dilinizi yoga pozisyonuna getirin;

Dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin iç yüzeyine değdirin, sonra minesine, dişiniz ile ağzınızın üstü arasındaki yumuşak dokuya dayanana kadar dişlerinizin üstüne kaydırın. Tüm egzersiz boyunca dilinizi orada tutun. Tamamen ağzınızdan, duyulabilir bir ses çıkararak (bir whoosh sesi), dışarı nefes verin ve nefes alın. Ağzınızı kapatın ve (içinizden) dörde kadar sayarak sakince burnunuzdan içeri nefes alın. Sonra nefesinizi yediye kadar sayarak tutun. Son olarak, sekize kadar sayıp ağzınızdan ses çıkararak nefes alın. Bu bir nefes döngüsünü oluşturur. Toplam dört defa tekrarladıktan sonra her zamanki gibi nefes alın. Diliniz o haldeyken dışa nefes vermekte zorlanıyorsanız dudaklarınızı büzmeyi deneyin; bunu yapmayı kısa sürede öğrenebilirsiniz. Egzersizi yapma hızınız burada önemli değildir. Önemli olan, "içe çek, tut, dışa ver" şeklindeki dört, yedi, sekiz oranını takip etmektir. Nefesinizi rahatça uzun bir süre tutabilmeniz sizi sınırlayacağından, sayınızı buna göre ayarlayın. Bu egzersizi yaparken yavaşlatabilirsiniz ki bu da istenilir bir şeydir. Bunu en azından günde iki defa yapın.

Gevşeme Nefesi ni herhangi bir yerde yapabilirsiniz, ancak bir yerde oturuyorsanız dik durmaya çalışın. Akşamları yatağa giderken, uyumadan hemen önce yapmanızı salık veririz. Gece uyanırsanız da tekrar uyumanızı, düşüncelerinizden kopup duygusal çalkantılar 
yaşamamanızı sağlar. Ayrıca sinir sistemine harika etkilerde bulunur. Özel olarak da, içselleşmiş kaygıyı azaltıp, sindirim, dolaşım ve diğer sistemlerin daha uyumlu biçimde işlemesini sağlayarak sempatik-parasempatik sinir sisteminin faaliyetlerinin hızını düzenliyor. Bu çalışmanın yararları süreç içinde ve katlamalı olarak ortaya çıkar, en sonunda tüm sinir sisteminin daha sağlıklı biçimde işlemesini sağlar. Ayrıca kan basıncının yükselmesi, ellerin üşümesi, bağırsakların tahriş olması, kalp aritmileri görülmesi, düzensiz anksiyete ve panik ile birçok yaygın hastalıkta da özel bir tedavi işlevi görür. Bu yöntem en etkili ve vakitli gevşeme yöntemlerinden biridir.

V - Uyarıcı Nefes: 
  
Bu egzersiz gevşetici olmaktan ziyade uyarıcıdır. Dolayısıyla bu teknikten kendinizi uyuşuk ya da zihinsel bakımdan tembel hissettiğiniz zamanlarda canlanmak amacıyla yararlanabilirsiniz. 
  
1) Dik durarak ve gözleriniz kapalı olarak rahatça oturun ve gevşeme nefesinde tanımlandığı şekilde dilinizi yoga pozisyonuna getirin.

2) Ağzınızı hafif kapalı tutarak burnunuzdan hızla nefes alıp verin. Nefesi içe çekme ve dışa verme eşit sürede ve kısa olmalı, köprücük kemiğinin hemen üstünde, boynunuzdaki kasların ve diyaframınızın gerildiğini hissetmelisiniz. (Hareketliliği hissetmek için ellerinizi bu bölgelere koymayı deneyin.) Göğsün hareketi, hava basan bir körük gibi hızlı ve mekanik olmalıdır. Aslında bu egzersizin Sanskritçe ismi de "körük nefesi" anlamına gelmektedir. Hem içe çekerken hem dışa verirken nefes alışınızın sesi duyulmalıdır. Eğer rahat olarak yapabiliyorsanız hızı saniyede üç devire çıkarabilirsiniz.

Bu egzersizi ilk denemede sadece on beş saniye süreyle yapın, daha sonra her zamanki gibi nefes alın. Her seferinde süreyi beş saniye kadar artırın ve tam bir dakikaya ulaşmaya çalışın. Bu gerçek bir egzersizdir. Dolayısıyla kullandığınız kasların yorulduğunu hissedebilirsiniz. (Kuşkusuz bu egzersiz kaslarınızı kuvvetlendirecektir.) Ayrıca başka bir şeyi daha hissetmeye başlayacaksınız: Her zamanki gibi nefes almaya döndüğünüzde bedeninizde belli belirsiz ama kesin bir enerji hareketi olacaktır. Belki, bunu kollarınızda bir titreme ya da karıncalanma olarak hissedebilirsiniz. Bunun yanında kendinizi daha uyanık hissedebilir ve yorgunluğunuzun kalmadığını görebilirsiniz. Bu olay, aşırı karbondioksit vermenin sonucunda psikolojik değişikliklere yol açan, hızlı hızlı ve derin nefes alma durumu değildir. Körük nefesini tam bir dakika sürdürebilmeniz durumunda, bunu öğleden sonraları, 
kendinizi canlandıracak kafeinli bir içecek yerine deneyin. Bu yöntemin yararını özellikle araba kullanırken uyuklamaya başladığınız durumlarda da görürsünüz. Ayrıca bu egzersizi üşüdüğünüzü hissettiğiniz zaman kendinizi ısıtmak için kullanabilirsiniz. Bu egzersizi ne kadar çok yaparsanız, onun yarattığı enerjinin o kadar çok farkında olursunuz.

Günlük Yaşantımızda Nefes Alma Sistemlerinin Kullanımı:

Nefes Gözlemi gevşemenize yardımcı olacak bir meditasyon pratiğidir ve nefes alma tekniği yoga geleneğinin eski bir tekniğidir. Düzenli yapma alışkanlığını edinirseniz kendi adınıza büyük bir kazanç olacaktır. Günde beş dakika yapılması istenmişti bu nefes gözleminin 
tanımında ancak istediğiniz kadar yapmakta da tabii ki serbestsiniz. Bu pratiği sabahları beş dakika yapmanızı özellikle tavsiye ederim. Bu süreyi artırırsanız kendinize daha uygun şekillerde düzenleyebilirsiniz.

Nefesi tersine çevirme tekniği, nefes alma kapasitenizin gelişmesine katkıda bulunarak sağlığınızı genel olarak olumlu yönde etkileyecektir. Bu tekniği günde bir dakika yapmanız salık verilmişti fakat her aklınıza gelişinde ya da her boş vakit bulduğunuzu düşündüğünüzde de yapabilirsiniz. Bunu beş dakikalık Nefes Gözlemine dâhil etmeniz de mümkündür.

Kendinizi Nefesinize Bırakma tekniğinde günde bir defa yapmanız istenen zihinde canlandırma oyunu da her yerde ve her zaman yapılabilir, yalnız gece yatmaya gittiğinizde ya da sabah ilk uyandığınızda yattığınız yerden yapmak daha kolayınıza gelebilir.

Gevşeme Nefesi, her biri dört nefes alıp vermeden oluşan en az iki seansı gerektirmektedir. Bu egzersizi günde iki kere ve sekiz devire çıkarmanız daha yerinde olur. Kuşkusuz bu egzersizi kendinizi kaygılı, morali bozuk ya da fiziksel bir sıkıntı çektiğiniz herhangi bir zamanda da yapabilirsiniz, fakat iki seansı zorunlu bir asgari ölçü olarak benimsemenizde ısrar etmek gerekir. Bu egzersizlerden birini sabahları, doğal olarak meditasyon konumuna getirdiğinden, meditasyon yapmadan önce de tercih edebilirsiniz.

Uyarıcı Nefes de her zaman yapılabilir. Kendinizi uyuşuk ya da zihinsel açıdan tembel hissettiğiniz zamanlarda canlanmanız açısından son derece yararlı bir egzersizdir ancak bunu her koşulda günde en az bir defa yapmanızı öneriyorum. Gevşeme Nefesi'nden önce yapmak da sizi daha kolay biçimde bir meditasyon ortamına getireceğinden sabah 
ritüellerinizle birleştirmeniz de uygun olacaktır.

Bu beş nefes egzersizini şu şekilde düzenleyebiliriz:

Sabah :

*Uyarıcı Nefes

*Gevşeme Nefesi (uyarıcı nefesin hemen arkasından)

*Nefes Gözlemi (asgari beş dakika ve gevşeme nefesinin hemen arkasından)

*Nefesi İçe Çekme ve Dışa Vermeyi Tersine Çevirme

Yatarken :

*Kendinizi Nefesinize Bırakma (on nefes)

*Gevşeme Nefesi (on nefesin hemen arkasından)

Bunların hepsi on dakika bile sürmezken, sağlığınızda önemli gelişmeler sağlamanıza yarayabilir. Bu sistemleri seveceğinizi ve gece seansından sonra harika bir uykuya dalacağınızı düşünüyorum. Nefes alma çalışmasının yararlarının günlük pratiklere bağlı olduğunu, yavaş yavaş ve katlamalı biçimde artarak görüldüğünü unutmayın.